Bez skutecznie działającego układu odpornościowego, każda infekcja zagrażałaby naszemu zdrowiu i życiu. Układ immunologiczny zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe, niszczy pasożyty oraz neutralizuje komórki nowotworowe. Można pomyśleć, że organizm człowieka doskonale przystosowany jest do odpierania wszelkich zagrożeń i że nie musimy nic robić. Niestety, tak nie jest.
Na prawidłowe działanie systemu immunologicznego wpływa wiele czynników, na które możemy wpływać. Są to:
- odpowiednia dieta,
- właściwa flora bakteryjna w organizmie,
- probiotyki zapewniające stan równowagi biologicznej jelit,
- aktywność fizyczna,
- wypoczynek.
W sezonie jesienno-zimowym, gdy wzmaga się niebezpieczeństwo infekcji i grypy, warto wiedzieć co dodatkowo można brać na odporność, korzystając z dobrodziejstw jakie oferuje dieta oraz zioła i suplementy diety. Na wzmocnienie odporności szczególnie wpływa zapewnienie organizmowi antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki.
Co w naszej diecie korzystnie wpływa na odporność:
- witaminy A, C i E zawarte w warzywach i owocach,
- kiszonki stanowią jeden z najlepszych sposobów dostarczenia organizmowi probiotyków i zapewnienia zdrowych jelit, a co za tym idzie zwiększenia odporności, gdyż zdrowa flora bakteryjna w jelitach hamuje rozwój patogenów i stymuluje układ immunologiczny,
- jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii,
- miód manuka,
- grzyby shiitake,
- czosnek,
- ostre, rozgrzewające przyprawy jak pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, curry, chili czy imbir.
Najlepsze zioła na odporność:
- żeń-szeń zawiera ginsenozydy, które pobudzają do działania limfocyty T, regulują odpowiedź organizmu na stres, zwiększają zdolności hemoglobiny do przyłączania tlenu,
- jeżówka purpurowa (echinacea) działa przeciwzapalnie, stymuluje aktywność limfocytów T, pobudzają proces fagocytozy, czyli niszczenia i usuwania patogenów, zwiększa wydzielanie interferonu, substancji działającej przeciwwirusowo,
- aloes,
- czystek.
Na odporność ma również wpływ witamina D, która wpływa na aktywność limfocytów i poprawia ich działanie. Obecnie większość ludzi cierpi na niedobór witaminy D, gdyż mało przebywamy na powietrzu, zaś w sezonie jesienno-zimowym, w naszej szerokości geograficznej, słońca jest za mało, aby organizm mógł ją odpowiednio produkować.
Szczególnie korzystnie na odpornosć działa dzika róża zawierająca ogromne ilości witaminy C oraz witaminy A, B1, B2, E i K. Dzika róża jest bogatym źródłem kwas foliowego, karotenoidów, flawonoidów, kwasów organicznych, naturalnych garbników oraz pektyn. Preparaty z dzikiej róży wzmacniają układ odpornościowy, korzystnie działają w przypadku przeziębienia i grypy, wzmacniają naczynia krwionośne. Dzika róża ma również właściwości przeciwzapalne, wzmacnia układ krwionośny i obniża ciśnienie krwi.
https://www.medonet.pl/zdrowie,co-na-odpornosc-,artykul,94418824.html
https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-odpornosciowy/odpornosc-dziewiec-sposobow-na-wzmocnienie-odpornosci-organizmu-aa-XM32-BdyQ-e6u6.html#wzmocnienie-odpornosci-ziola